صفر تا صد ساخت سوله صنعتی
سوله صنعتی چیست؟
ساخت سوله صنعتی اولین اقدام برای راه اندازی تاسیسات صنعتی به شمار می رود. هر فعالیت صنعتی مستلزم مجموعه ای منحصر به فرد و بهره گیری از ویژگی های سوله صنعتی می باشد که مطابق با کاربری مورد نظر طراحی و اجرا شده باشد. سوله صنعتی در طیف گسترده ای و از ساده ترین صنایع تا پیچیده ترین صنایع کاربرد دارد. در طراحی سوله صنعتی با توجه به نیاز و کاربرد صنعت مورد نظر فاکتور های مختلفی از قبیل لوله کشی، سیستم انتقال هوا، بارهای وارده، سیستم های جرثقیل و ... جهت حداکثر میزان عملکرد و بهره وری در نظر گرفته می شود.
سوله صنعتی چیست؟ (انواع سوله صنعتی)
امروزه کاربرد سوله های صنعتی در حال گسترش است این امر موجب شده است که این سوله در دسته های متفاوتی تقسیم بندی شود. سوله های صنعتی بر دو نوع گونه سوله سبک صنعتی و سوله سنگین صنعتی ساخته می شوند. سوله سبک خرپایی یکی از اقسام سوله های سبک است که به عنوان به روز ترین سوله نیز شناخته می شود. در این سوله ها قابلیت نصب جرثقیل وجود دارد، سقف آنها به صورت قوسی قابل اجرا می باشد و قیمت نهایی آن نیز بسیار پایین می باشد. نوع دیگر سوله صنعتی، سوله سنگین تیر ورقی می باشد. این گونه سوله از مرسوم ترین سوله ها می باشند که از زمان قدیم مورد استفاده قرار می گرفت. سوله های سبک یو بی ام نیز نوع جدیدی از سوله های صنعتی هستند که با فرم دادن و نرم کردن ورق های گالوانیزه ساخته می شوند. نکات کلیدی ساخت سوله در کاشان را از این قسمت مطالعه کنید.
انواع سوله های صنعتی
سوله قوسی هلالی شکل
سوله تمام قوسی
سوله چند ضلعی
سوله تک دهانه
سوله دو یا چند دهانه با ستون مشترک
انواع سولههای صنعتی بر حسب نوع کارفرما
سوله صنعتی با کارفرمای حقوقی
در شهرکهای صنعتی، مجوز ساخت و ساز شخصی به صاحبان صنایع داده نمیشود. همواره گروهی تحت عناوینی همچون هیئت مؤسس، هیئت امنا یا هیئت مدیریه، به عنوان یک هویت حقوقی تشکیل می شوند و کارفرمای پروژه ساخت سولههای صنعتی در زمینهای خالی خواهند بود. علاوه بر این ها شما میتوانید پروژه ساخت سوله گلخانه ای نیز در کاشان اجرا نمایید.این هیئت از طریق امضای قرارداد با یک شرکت سوله سازی معتبر، بر ساخت و تجهیز با کیفیت این سوله ها نظارت کامل دارد.
سوله صنعتی با کارفرمای حقیقی
در برخی موارد نیز افراد حقیقی اقدام به ساخت سوله صنعتی در زمینهای شخصی خود میکنند. به عنوان مثال سوله هایی همانند سوله انبار کالا، سوله سایهبان و سوله سردخانه با هدف تأمین مقاصد صنعتی، احداث و مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. در این صورت، خود مالک زمین با شرکت سوله سازی قرارداد ساخت سوله را به امضا میرساند و هزینه ساخت سوله را در کلیه مراحل کار، تأمین خواهد نمود.
مراحل ساخت سوله صنعتی
ساخت سوله صنعتی بسیار تخصصی می باشد. در ساخت سوله صنعتی باید موارد فنی به دقت و با رعایت اصول و فاکتورهای استاندارد سازی لحاظ شوند. بی دقتی در طراحی، ساخت و رعایت این اصول میتواند خسارت های جبران ناپذیری را برای تولیدکننده و کارفرما به همراه داشته باشد. پائین آمدن استحکام و مقاومت سازه، از لحاظ زمان و صرف هزینه های بالا نتایجی است که از این امر ناشی می شود.
جهت ساخت سوله صنعتی باید مراحل زیر طی گردد:
تهیه جواز مرتبط با کاربری مشخص و متراژ مورد نیاز
دریافت زمین از شرکت شهرک های صنعتی
دریافت معرفی های لازم جهت تهیه نقشه ساخت سوله و مجوز احداث
مشاوره کارفرما با مهندسین ساخت سوله و تهیه دفترچه محاسبات و نقشه های ساخت سوله که به تایید نظام مهندسی رسیده است
ارائه اصل و کپی نقشه های ساخت سوله به شرکت شهرک های صنعتی و دریافت مجوز احداث و انشعاب های مورد نیاز همانند آب، برق، گاز و ...
لایه برداری، خاک ریزی و تسطیح زمین مورد نظر
آلموتور بندی و قالب بندی فونداسیون سازه مطابق با نقشه های ساخت سوله
نظارت ساخت سوله توسط مهندسین ناظر آغاز و مراحل کار کنترل و تایید می شود
اخذ مجوز بتن ریزی و آزمایش بتن
سوله سازی و اسکلت فلزی همزمان با اجرای فونداسیون انجام می شود
پس از تایید ناظر سازه، قطعات سوله به محل احداث سوله ارسال و نصب می گردند. در این مرحله باید تمام کارها کنترل شوند و مجوز دیوار چینی و پوشش سقف و بدنه سوله صادر شود
الزامات مهم در ساخت سوله صنعتی
در ساخت سوله صنعتی قبل از شروع به فرآیند نقشهکشی و طراحی، باید به موارد زیر توجه خاص داشت:
سقف سوله باید از استحکام لازم جهت نصب جرثقیل برخوردار باشد.
یکی از انواع جرثقیل (جرثقیل بازویی، سقفی و دروازه ای) جزو لاینفک سوله های صنعتی و تولیدی خواهد بود. بنابر کاربرد سوله، تخلیه مواد اولیه، محمولههای مواد اولیه و بارگیری محصولات، چیدمان و جابجایی احتمالی ایستگاههای کاری و … از جمله مواردی هستند که نصب جرثقیل سقفی در سوله صنعتی را به یک ضرورت تبدیل می کند.
هرگاه قصد به کارگیری جرثقیل از جمله جرثقیل سقفی را دارید، باید با توجه به تناژ مورد نیاز واحد صنعتی و عرض دهانه سوله، قبل از نصب جرثقیل اقدام به محکم و ایمن سازی سقف و راه اندازی ریل ها در سوله نمود.
عرض دهانه در ساخت سولههای صنعتی
با توجه به تولیدات صنعتی در سوله و ابعاد ماشینآلات رایج در آن صنعت، بهترین اندازه برای دهانه سوله مورد نظر تعیین خواهد شد این اندازه بین 25 تا 35 متر در نظر گرفته میشود. علاوه بر عرض دهانه، ابعاد و متریال مابقی قطعات سوله صنعتی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند که باید در تعیین آنها نیز بسیار دقت داشت.
تفاوت سوله های صنعتی و غیر صنعتی
تفکیک سوله های صنعتی و غیر صنعتی بر اساس نوع کاربری سوله ها می باشد. اینکه سوله های سنگین تیرورقی را به عنوان سوله های صنعتی در نظر بگیریم و سوله های سبک خرپایی را به عنوان سوله های غیر صنعتی در نظر بگیریم اشتباه است زیرا هنگامیکه یک سوله طراحی با هر روش و در هر نوعی ساخته می شود باید تمام قوانین و ضوابط آیین نامه های سازمان نظام مهندسی در تمام مراحل ساخت سوله صنعتی رعایت شود. اگر تمام موضوعات عنوان شده اجرا شود سوله ای ایمن مطابق با الزاماات سوله استاندارد خواهیم داشت. در کل برای ساخت سوله های صنعتی ایمن باید فاکتورهای مقاومتی زیر لحاظ شود:
مقاومت در برابر بار برف
مقاومت در برابر بار باد
مقاومت در برابر زلزله
مقاومت در برابر برف و زلزله
مقاومت در برابر باد و برف
مقاومت در برابر باد و زلزله
مقاومت در برابر برف و باد و زلزله
باید محاسبات مقاومتی یک سازه برای تمام بارها محاسبه شود. این موضوع تفاوتی در محاسبه مقاومت یک سوله صنعتی یا غیر صنعتی قائل نمی شود. به این صورت که اگر محل اجرا و ابعاد این دو نوع سوله یکی باشد، طراحی آنها با هم تفاوتی ندارند.
نکات مهم در طراحی سوله صنعتی
برآورد میزان نیروی وارده باد و برف و زلزله به سازه
ارتفاع جانبی سوله
محاسبه ارتفاع تاج سوله
محاسبه شیب سقف سوله
محاسبه دهانه عرضی سوله
طول سوله و تعداد ستون های مورد استفاده
میزان بار وارده جرثقیل سقفی
و نوع پوشش سقف سوله
با در نظر گرفتن نکات بالا و رعایت ابعاد سوله، طراحی سوله صورت می گیرد. پس از طراحی سوله، نقشهها به واحد ساخت و تولید ارائه میشوند. تیمهای مهندسی و اجرایی با رعایت دقیق موارد عنوان شده در نقشههای طراحی، کار ساخت سوله را آغاز می کنند.
قطعات اصلی سوله صنعتی
سولههای صنعتی دارای قطعات مختلفی میباشند که عبارتند از:
ستونهای اصلی با جان تیر ورقی
ستونهای اصلی شیبدار سقف
بادبندهای سقفی
بادبندهای دیواری
رفترها
اتصالات پیچ و مهره ای
برای بالا بردن مقاومت اسکلت سوله، ساخت تیرها و ستون ها در ابعاد بزرگ نمی توان از پروفیل های آهنی استفاده کرد، از این رو بهترین متریال برای این هدف استفاده از تیرورق های فولادی است. در برخی موارد ساخت سوله صنعتی با استفاده از سازه های خرپایی و اسکلت های فلزی قوطی شکل، مقاومت چندانی از خود نشان نمی دهند. در نتیجه بعد از گذشت چند مدت، شاهد بروز خسارت، تعطیلی کار و صرف هزینه های گزاف هستیم.
مزایای استفاده از سوله صنعتی
هزینه ساخت سوله صنعتی پایین است.
یکی از مزیت های مهم سوله های صنعتی ارزان بودن آن است. هزینه ساخت این نوع سازه ها بسیار کمتر از ساخت سازه های مشابه با متریال های آجر و مصالح می باشد. زمان ساخت این سوله ها نیز پایین است.
قابلیت منعطف بودن و استفاده چند منظوره از این سوله ها
استفاده چند منظوره از سوله های صنعتی از دیگر مزایای این نوع سوله محسوب می شود. می توان از سوله ها همزمان برای انبار ها، ساختمان های اداری و… استفاده نمود. چرا که سوله یک مکان و فضای خالی است که می توان مطابق با نیازها و کاربری ها با استفاده از طراحی داخلی آن را مورد استفاده قرار داد.
ظاهری متناسب و زیبا
ظاهر سوله های صنعتی را می توان همانند ساختمان ها و خانه ها زیبا طراحی کرد. برای این امر می توان در دیوار های آن پوشش های زیبا، درب های چشم الکترونیکی و پنجره های جدید یا دوجداره تعبیه کرد.
درآمد زایی طولانی مدت
یکی از ویژگی های این سوله ها این است که می توان از آنها درآمد زایی داشت. به اینصورت که آنها را به مدت طولانی اجاره داد. به دلیل اینکه از سوله ها برای واحد های تولیدی یا انبار ها استفاده می شوند باید قراردادهای بلند مدتی برای اجاره آن ها در نظر گرفت.
صرفه جویی در هزینه های سوله سازی با خرید سوله دسته دوم
با خرید سوله دسته دوم می توانید در هزینه اولیه ساخت سوله صرفه جویی کنید، اما در هزینه های تغییر کاربری، نگهداری و تعمیر هیچ ضمانتی وجود ندارد.
هزینه پایین نگهداری از سوله ها
به دلیل اینکه انواع سوله های صنعتی از فولاد ساخته می شوند هزینه نگهداری پایینی دارند. معمولا برای جلوگیری از آسیب ها و زنگ زدگی، سطح فلز گالوانیزه می شود. این روکش باعث کاهش اثرات مخرب خوردگی می شود و از فلز محافظت می کند. تمام سازه های فولادی بنابر موقعیت جغرافیایی منطقه احداث سوله ممکن است هر 5 سال یکبار نیاز به رنگ آمیزی داشته باشیم.
دوام و پایداری بالا در مدت زمان طولانی
یکی از مهمترین ویژگی ها و مزیت های سازه های صنعتی با دوام بودن و مستحکم بودن آن ها در برابر بارهای وارده و شرایط آب و هوایی مختلف می باشد. این معیار یکی از مزیت های رقابتی در سوله می باشد. در ساخت انواع سوله ها از تیرها و ورق های فولادی استفاده می شود که این متریال ها در نوع خود مقاوم ترین مصالح هستند و به راحتی صدمه و آسیب نمی بینند.
قیمت سوله صنعتی
هزینه ساخت سوله صنعتی در هر کاربری به عوامل متعددی بستگی دارد. مهمترین این عوامل متراژ دهانه سوله می باشد. میزان ابعاد سوله که از سوی کارفرما تعیین می گردد در قیمت سوله اثرگذار است. با افزایش متراژ دهانه سوله ها هزینه های ساخت نیز کاهش می یابد. هر چه قدر دهانه سازه عریض تر باشد میزان متراژ دیوارها کاهش پیدا می کند. همچنین میزان فنداسیون در ساخت سوله صنعتی نیز کاهش می یابد. در این بین نکاتی وجود دارد که باید برای ساخت سوله ارزان قیمت در نظر گرفت:
نوع کاربری و ساختار سوله های صنعتی باعث می شود که سازه ها وزن سنگینی داشته باشند. البته لازم به ذکر است با به کارگیری روش ها و تکنیک های به روز می توان سوله فوق سبک صنعتی ساخت که نسبت به سوله های قبلی بسیار به صرفه تر و کاربردی تر می باشد.
با به کارگیری جدیدترین متدها و تجهیزات سوله سازی به روز می توان سوله ای بهینه از نظر زمان، قیمت و استحکام ساخت.
نوع روش ساخت نیز تاثیر مستقیمی در قیمت سوله صنعتی دارد. برای ساخت سوله ارزان قیمت باید به 3 روش اصلی ساخت سوله آگاهی داشته باشیم و بنابر نوع کاربری بهترین روش ساخت را انتخاب کنیم.
اینکه در ساخت سوله از چه مصالحی و با چه میزان کیفیتی استفاده شود در قیمت تمام شده سوله تاثیر مستقیم دارد. با مدیریت هریک از موارد عنوان شده می توان سوله ای ارزان ساخت که هم کیفیت متریالش مرغوب باشد و هم استحکام لازم را دارا باشد.